Overgang til Windows 8

Windows 8Ja ja, da er Windows 8 installert. Jeg valgte for en gangs skyld å ikke kjøre en ren installasjon, dvs installere alt på nytt. Dog noe skeptisk… Foreløpig har dettte vært en stor positiv overraskelse. Det gikk kjapt, enkelt og problemfritt.

Nå er jeg, som så mange andre, ikke spesielt glad i Windows 8 app'er, manglende startknapp mm. Men her er det jo hjelp å få og det er da rimelig enkelt og greit å ta noen tilpassninger av systemet.

Først har jeg knyttet pc'en til en lokal konto og ikke min Microsoft nettkonto. Det gjorde jeg via KontrollpanelAlle kontrollpanelelementerBrukerkontoer Gjør endringer i kontoen min i PC-innstilinger. Her valgte jeg Bytt til en lokal konto. Da slipper jeg å ha et langt og kompliset passord på innloggingen av PC'en, noe jeg vil ha på min Microsoft-konto (Hotmail mm). 

Deretter ryddet jeg jeg apper, dvs fjernet dem slik at mine standard Windows-programmer overtar jobben med å vise filene. Ved å høyrelikke på appene kan jeg velge å fjerne dem, noe som ble gjort for de fleste av dem.

Classic ShellSå er det på tide å få tilbake det klassiske Windows-looket. Noe som vil si å gå direkte til skrivebordet ved oppstart, få tilbake startknappen og starmeny mm. Akkurat det man er vant til i tidligere versjoner av Windows. Dette gjøres enkelt og gratis ved å installere gratisprogrammet Classic Shell. Du kan lese mer om dette programmet på DinSide. Fungerer helt topp. For å fintune Classic Shell gjensto det bare å høyreklikke på den nye startknappen – velge Innstillinger og velge Windows  Vista/Windows 7.

Når du kjører apper i Windows 8 tar de hele vinduet, noe som er plagsomt og svært dårlig utnyttelse av plassen. For å fikse dette problemet er det bare å kjøpe ($4,99) Stardock programmet ModernMix som lar deg kjøre apper i egne vinduer. Les mer om dette programmet på DinSide.

Da er det på tide å lage backup. Dette finne i Windows 8 i Kontrollpanelet, litt gjemt, men det er der. Du finner funksjonern under KontrollpanelAlle kontrollpanelelementerFilgjenoppretting for Windows 7. Her er to ting som må gjøres. En er å lage en oppstartsdisk i tilfelle problemer. Velg Opprett en systemreparasjonsdisk. Sett inn en tom CD/DVD-plate og lag en systemdisk. Har du denne kan du starte opp PC'en via systemreparasjonsdisken og fikse eventuelle problemer. Det andre som må gjøres er å ta en sikkerhetskopi. Velg Opprett en systemavbildning. Følg anvisninger for å ta en sikkerhetskopi, fortrinnsvis til en ekstern disk (svært god investering…). Denne tar filer i biblioteker og personlige mapper for alle brukere og et systembilde. Dermed kan du gjenopprette PC'en om uhellet er ute.

Til slutt når sikkerhetskopi er tatt og alt fungerer, gjenstår det å rydee litt plass. Når du oppdaterer fra Windows 7 til Windows 8 legger Windows en mengde med filer i en egen katalog slik at du kan reversere hele prosessen. Hos meg er dette neste 21 GB i katalogen Windows.old. Hvordan du rydder plass kan du lese om i en artikkel på DinSide.

Helt probblemfritt gikk ikke alt, men det var ikke Windows 8 sin skyld. Jeg installerte et program som skulle se etter om jeg hadde alle drivere oppdatert. En driver er et lite styre-program for de enkelte delene av PC'en, du ser f.eks det når du setter inn en minnepinne i en PC. Da må den først installere driveren til minnepinnen. Nuvel, dette var en tabbe. Jeg valgte å oppdatere en driver til skjermkortet uten å sjekke godt nok i forkant, noe som var en stor tabbe. Ved restart gikk det dårlig, full stopp. Men her overrasket Windows 8. Etter at Windows 8 selv prøvde å reparere et par ganger, fikk jeg muligheten til å reparere ved å velge et gjennopprettingspunkt. Og vips var alt tilbake igjen. Puuhhh… 

Så sålangt er Window 8, men noen tilpasninger, en positiv overraskelse.

Jeg har samlet noen Windows 8 lenker her.

Testblogg – Kjapp stadfesting av teorien…

Jeg har lagd meg en identisk testblogg nå som WordPress er på agendaen. Tanken er at jeg da kan herje vilt og uhemmet med innstillinger, innlegg temaer mm – uten tanke på konsekvenser. Og går det gale, så går det gale og hva så?

Måten jeg har gjort det på er å lage en ny installsjon på et eget domene som også ligger hos min webleverandør Surftown. Da får jeg et identisk testmiljø.

At dette kan være greit fant jeg ut da jeg på forunderlig vis og allerede i startfasen, klarte å krasje testbloggen godt og grundig, ja så grundig at jeg ikke klarte å rekonstruere den sånn uten videre. Og ja jeg hadde tatt backup, uten at det hjalp så mye. I teorien skal det ikke være mulig å krasje WordPress på den måten jeg klarte det, men det er jo utrolig hva du klarer bare du legger i litt innsats. 

Jeg fikk etterhver opp siden uten at innhold mm var der det skulle og uten at det så ut som det skulle… etter å ha lagt inn backup, uten at det hjalp helt. Prøvde den fullstendig backupen og kortversjonen der jeg kun tar de nødvendige filene.

Årsaken til krasjet var at jeg skulle flytte bloggen fra en underkatalog opp på root, slik at du fikk opp bloggen når du brukte adressen www.eob.no og ikke www.eob.no/blogg. Jeg fant noen brukerveiledninger ute på nett som forklarte det i detalj, men det må åpenbart være endringer i nyere versjoner av WordPress. Det skulle bare være å legge inn noen endringer under Innstillinger og endre litt på index.php filen – og det var det altså ikke…

Det hadde sikkert vært mulig å finne ut hvordan jeg kunne få til en full rekonstruksjon, antagelig ved å gå inn i databasen, men det ligge litt over mitt kompetansenivå. Så da var det bare å slette alt og installere alt på nytt. Det ligger jo litt læring i det også. Og det er jo relativt fort gjort.

Og det var jo også hele hensikten med å ha en reserveblogg… Sannelig ikke ofte man får se sine teorier i praksis så fort…

Blogginnlegg direkte fra Word 2012

Nå som jeg har begynt å fuske litt med WordPress oppdager jeg jo stadig litt nye ting.

En ting er at det er mulig å skrive blogginnlegg direkte fra Word. Dette er mulig fra og med Word 2007 og WordPress 3.5.

I tidligere versjoner av WordPress (før 3.5) måtte man aktivere denne funksjonen i InnstillingerSkriving i WordPress, men nå er det altså permanent aktivert. Dersom du av en eller annen grunn ønsker mulighet til å skru funksjonen av/på kan du installere en egen plugin fra WordPress. Den heter Control XML-RPC publishing.

Så hvordan publisere direkte fra Word 2012?

Først må du sette opp en blogg-konto i Word. Det er enkelt og det må du (naturlig nok) gjøre en gang på alle de maskinene du ønsker å bruke til å publisere fra Word. Når det er gjort kan du publisere direkte.

  1. Sett opp en blogg-konto i Word.
    1. Gå til Fil – Lagre send – Publiser som blogginnlegg
    2. Skriv inn URL-adressen til bloggen din: http://din-blogg-adresse/xmlrpc.php
    3. Skriv inn ditt brukernavn og passord til din blogg i WordPress.
    4. Velg OK.
  2. For å lage et blogginnlegg: Gå til Fil – Lagre send – Publiser som blogginnlegg. Du får nå et nytt dokument i Word.
  3. Merk at du automatisk har fått opp et Blogg-tillegg på verktøybåndet. Du får du opp ikonene:
    1. Publiser. Her kan du velge å publisere direkte eller som kladd.
    2. Startside. Du kommer direkte til bloggen din.
    3. Sett inn kategori. Her får du opp dine ulike kategorier fra bloggen eller du kan skrive en helt ny kategori.
    4. Åpne eksisterende. Her kan du redigere alle tidligere innlegg som finnes på bloggen din.
    5. Håndtere kontoer. Legg inn flere kontoer, sett standard konto, endre på opplysninger mm.
  4. Skriv inn tittelen på "Skriv inn innleggstittel her", velg kategori og skriv inn teksten din og velg Publiser.

Du "mister" jo en del muligheter som tagging mm, men det er jo unektelig kjapt og enkelt. Dette innlegget er for øvrig skrevet i Word.

Så hvorfor bruke denne muligheten? Tja, kanskje litt enklere å skrive i fred og ro lokalt på din pc. De av oss som har vært ute og reist med analog, sporadisk eller ingen tilgang til internett ser nok nytten… 🙂 

For de som lurer på hva analog netttilgang er så skal jeg forklare det. Det er det telefonsystemen vi hadde i gamle dager – og som er eneste alternativ mange steder ute i verden. Det finnes ennå i Norge – i allefall ut 2017. 

Dette var den gang vi måtte bruke modem som vi koblet opp i telefonlinjen, og mens det koblet seg opp på nett kom med masse rare lyder. En musikkfil eller et bilde på 5 MB ville i beste fall ta 12-15 minutter å laste ned, mens det går unna på sekunder på min bredbåndslinje fra Altibox/Lyse.

Da jeg var valgobservatør i Hebron hadde vi tidvis kun en analog telefonlinje på 28k – som er lite og i tillegg hadde vi dårlig kvalitet på telefonlinjen. Hovedkvarteret hadde jo ikke dette og sendte oss en epost som var i overkant av 1 (!) MB og som vi brukte timer og x-antall forsøk (!!!) på å laste ned, for bare å oppdage at det var en brosjyre %¤##. Ja ja, verden har gått fremover – i allefall i vår del av verden.

Da er Hobbitbloggen operativ igjen.

Etter en lengre pause er Hobbitbloggen nå operativ igjen. Den er nå oppgradert fra systemet Serendipity til WordPress og alt innholdet er konvertert/overført til den nye bloggen. Her må jeg bare gi honnør til Abdussamad Abdurrazzaq som fikk oppdraget og løste det med glans, kjapp og effektivt.

The old blog was imported from Serendipity to WordPress, and this was done by Abdussamad Abdurrazzaq from Karachi, Pakistan who did this quick and proper, without any fault or errors. It was worth every cent and I can recommend him for jobs like this.

Det er ingen umiddelbare planer om heftig og tung blogging, utover at vi planlegger å blogge fra sommerferien som forhåpentligvis kommer engang det blir sommer.

Foreløpig finner du mest fra familiens tur til Brasil i 2005 og mine (Leifs) oppdrag som langtidsvalgobservatør i Hebron årskiftet 2005-2006 og Georgia 2007-2008.