Ja ja, da er Windows 8 installert. Jeg valgte for en gangs skyld å ikke kjøre en ren installasjon, dvs installere alt på nytt. Dog noe skeptisk… Foreløpig har dettte vært en stor positiv overraskelse. Det gikk kjapt, enkelt og problemfritt.
Nå er jeg, som så mange andre, ikke spesielt glad i Windows 8 app'er, manglende startknapp mm. Men her er det jo hjelp å få og det er da rimelig enkelt og greit å ta noen tilpassninger av systemet.
Først har jeg knyttet pc'en til en lokal konto og ikke min Microsoft nettkonto. Det gjorde jeg via KontrollpanelAlle kontrollpanelelementerBrukerkontoer – Gjør endringer i kontoen min i PC-innstilinger. Her valgte jeg Bytt til en lokal konto. Da slipper jeg å ha et langt og kompliset passord på innloggingen av PC'en, noe jeg vil ha på min Microsoft-konto (Hotmail mm).
Deretter ryddet jeg jeg apper, dvs fjernet dem slik at mine standard Windows-programmer overtar jobben med å vise filene. Ved å høyrelikke på appene kan jeg velge å fjerne dem, noe som ble gjort for de fleste av dem.
Så er det på tide å få tilbake det klassiske Windows-looket. Noe som vil si å gå direkte til skrivebordet ved oppstart, få tilbake startknappen og starmeny mm. Akkurat det man er vant til i tidligere versjoner av Windows. Dette gjøres enkelt og gratis ved å installere gratisprogrammet Classic Shell. Du kan lese mer om dette programmet på DinSide. Fungerer helt topp. For å fintune Classic Shell gjensto det bare å høyreklikke på den nye startknappen – velge Innstillinger og velge Windows Vista/Windows 7.
Når du kjører apper i Windows 8 tar de hele vinduet, noe som er plagsomt og svært dårlig utnyttelse av plassen. For å fikse dette problemet er det bare å kjøpe ($4,99) Stardock programmet ModernMix som lar deg kjøre apper i egne vinduer. Les mer om dette programmet på DinSide.
Da er det på tide å lage backup. Dette finne i Windows 8 i Kontrollpanelet, litt gjemt, men det er der. Du finner funksjonern under KontrollpanelAlle kontrollpanelelementerFilgjenoppretting for Windows 7. Her er to ting som må gjøres. En er å lage en oppstartsdisk i tilfelle problemer. Velg Opprett en systemreparasjonsdisk. Sett inn en tom CD/DVD-plate og lag en systemdisk. Har du denne kan du starte opp PC'en via systemreparasjonsdisken og fikse eventuelle problemer. Det andre som må gjøres er å ta en sikkerhetskopi. Velg Opprett en systemavbildning. Følg anvisninger for å ta en sikkerhetskopi, fortrinnsvis til en ekstern disk (svært god investering…). Denne tar filer i biblioteker og personlige mapper for alle brukere og et systembilde. Dermed kan du gjenopprette PC'en om uhellet er ute.
Til slutt når sikkerhetskopi er tatt og alt fungerer, gjenstår det å rydee litt plass. Når du oppdaterer fra Windows 7 til Windows 8 legger Windows en mengde med filer i en egen katalog slik at du kan reversere hele prosessen. Hos meg er dette neste 21 GB i katalogen Windows.old. Hvordan du rydder plass kan du lese om i en artikkel på DinSide.
Helt probblemfritt gikk ikke alt, men det var ikke Windows 8 sin skyld. Jeg installerte et program som skulle se etter om jeg hadde alle drivere oppdatert. En driver er et lite styre-program for de enkelte delene av PC'en, du ser f.eks det når du setter inn en minnepinne i en PC. Da må den først installere driveren til minnepinnen. Nuvel, dette var en tabbe. Jeg valgte å oppdatere en driver til skjermkortet uten å sjekke godt nok i forkant, noe som var en stor tabbe. Ved restart gikk det dårlig, full stopp. Men her overrasket Windows 8. Etter at Windows 8 selv prøvde å reparere et par ganger, fikk jeg muligheten til å reparere ved å velge et gjennopprettingspunkt. Og vips var alt tilbake igjen. Puuhhh…
Så sålangt er Window 8, men noen tilpasninger, en positiv overraskelse.
Jeg har samlet noen Windows 8 lenker her.