Byen Avignon og landsbyen Venasque.

Fransk karusell i Avignon i to etasjer - med fransk utsmykking...
Fransk karusell i Avignon i to etasjer – med fransk utsmykking…

Atter en dag med farting. Tidlige avgårde til byen Avignon, en tur som ikke gikk helt i henhold til… Vel det gikk fint å finne frem dit, men parkering var noe mer komplisert. Første forsøk gjorde at vi havnet litt langt fra sentrum, rett nok gratisparkering, men ute i det fri i stekende sol – og det er vi som tidligere nevnt ikke så glad i. Så vi snudde og kjørte inn mot sentrum igjen, hva skal man si? Ikke det at vi kjørte oss bort, men det er nå en gang en stooooor fordel å holde seg i rett fil og ikke mot kjøreretningen… Vel da denne lille detaljen kjapt var korrigert, kjørte vi rett på et underjordisk parkeringsanlegg, Parking de l’Oratoire, – med utgang rett i den gamle bydelen. Så alt i alt – og tross alt, må man jo si at det var en grei start… Den kunne ha vært verre…

Avignon er et gammelt pavesete – og der pavene periodevis hadde en livsstil som ikke anses som «pavelige»… Paveslottet var nå stort og flott, og som mange andre steder av historisk karakter i aktiv bruk til konserter, teaterforestillinger og kongresser. Dette hadde nok ikke gått i Norge, da hadde vi nok hatt riksantikvaren på nakken før vi hadde rukket å si «Hva om vi bruker…». De har også en gammel halv (!) bro som er meget kjent for den franske sangen «Sur le pont d’Avignon».

Teatergrupper i byen
Teatergrupper i byen

Så etter å ha gjort unna de obligatoriske besøkene ble det brukt mye tid på byvandring, spise mat, spise is, drikke kaffe og bare se på livet. Vi stusset ikke så rent lite over den totalt absurde og absolutt enorme mengdene med plakatoppslag, som rett nok ikke var klistret opp, men hengt opp. For det var plakater absolutt over alt, høyt og lavt. I tillegg var det jo også en hel del rare mennesker i bybildet og mange som hadde små opptredener og opptog, og jo da – det var selvfølgelig en festival her også… Teaterfestivalen er etter hvert blitt stedet du må være i Provence og som du må få med deg – dersom du vel og merke er teaterinteressert, har interesse for eksperimentelt teater og ikke minst skjønner fransk… Et eller annet sted på veien her datt vi nok av, antagelig fransken… Det var også en stadig strøm av folk som delte ut brosjyrer, da vi spiste isen vår på en uterestaurant på torget, tror jeg vi fikk 10-12 på bordet vårt. Siden vi ikke snakket fransk, fikk vi ikke med oss introduksjonene som alle de andre gjestene fikk, dvs en av dem snakket engelsk, og som den oppvakte leser kanskje allerede har skjønt, så var alle de små opptredene og opptogene små reklame stunt for ulike teaterforestillingene. Det samme var alle de ulike plakatoppslagene. Det var med andre ord et yrende liv og mye å bare sitte og se på…

På vei til Venasque
Venasque i det fjerne.

Etter hvert fant vi ut av at det var tid til å sette kursen til landsbyen Venasque som ligger 10 min fra Carpentras, der vi har base. Det gikk greit å finne frem til parkeringsanlegget og etter at vi – nok en gang – hadde fått testet ut at inngangsbilletter til ulike severdigheter ikke duger som parkeringsbillett – så gikk turen videre i en varm bil, men ikke kokvarm – og det er jo absolutt verdt noen kroner…

På vei ut av Avignon passerte vi tre syklister, heldigvis på vei inn til byen, for de syklet slik at de lagde en 2,5 km lang bilkø bak seg… De var åpenbart turister på en liten sykkeltur, kanskje de var vant til å kjøre traktor på Jæren? Der er det jo ikke uvanlig at man legger i vei i rushtiden og nekter å gi plass til noen som kommer bak – uansett hvor sakte men kjører…

 

Gate i Venasque
Gate i Venasque

Venasque er landsbyen vi fikk råd om ikke å besøke i helgen, fordi vi da neppe ville være de eneste turistene der. Vi parkerte utenfor byen og gikk de siste meterne opp og det var nok et greit valg, hadde det vært helg, hadde det nok vært et helt nødvendig valg… Landsbyen er akkurat slik man forestiller seg en fransk landsby skal være. Den ligger på en topp med utsikt og klorer seg fast i fjellsiden, den har borg og murer, trange gater, smug, små gatekafeer, kunstnere og gallerier, et torg og selvfølgelig en kirke. Ikke så ulikt Aiguèze som vi besøkte i går, men enda mindre og enda mer kompakt og enda finere.

Kunstner i Venasque
Kunstner i Venasque

Det er nok ikke uten grunn at det er mange kunstnere som har slått seg ned her, bare utsikten over dalen må jo være inspirerende. Og så har de virkelig gode moreller… De er også en gammel dåpskirke der det har vært religiøs aktivitet i alle fall tilbake til romertiden. Alt i alt en landsby som absolutt er verdt et besøk, men på en hverdag…

Så hva har vi lært i dag da?

  • Å kjøre mot kjøreretningen, er oppskrytt…
  • Man må jo ikke teste ut om reiseforsikringen gir valuta for pengene… Og man trenger jo heller ikke å bytte bil, bare fordi det er en sprekk i frontruten…
  • Er det noe som virker pussig, er det som regel alltid en festival…
  • Heller ikke i Avignon vil parkeringsautomater ta noe annet enn parkeringsbilletter…
  • Traktorførere fra Jæren reiser også på ferie…
  • Det er alltid en landsby som er verdt et besøk…
  • Det er mulig at TomTom viser korteste veien til hotellet i Carpentras, men hvorfor må det også være den smaaaaleste gaten???

Én kommentar til “Byen Avignon og landsbyen Venasque.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.