Orange, Châteauneuf-du-Pape og Brotte

Det romerske teateret i Orange.
Det romerske teateret i Orange. Sett fra toppen, se folkene nederst.

Vi var ikke helt ferdig med den romerske delen og var av gårde tidlig til Orange der målet var Det romerske teateret og byen Orange. Akkurat det med å komme seg av gårde tidlig, var en av de tingene vi nok lærte i går… Det er noe svalere å gå rundt tidlig på dagen, enn når solen står som høyest og det steker som verst – det er jo absolutt noe vi visste… men i dag var vi tidlig av gårde.

Det romerske teateret i Orange - sett fra utsiden
Det romerske teateret i Orange – Scenevegget sett fra utsiden .

En annen ting vi fant ut at vi ville sette pris på, var å kunne parkere innendørs, fortrinnsvis i en kjeller. Da vi kom til Orange kjørte vi rett på et slikt parkeringshus, og med skilt til the Turist Office – og da vi gikk mot turistkontoret gikk vi jammen rett på Det romerske teateret. Som Wikipedia sier det: «Anlegget ble bygget i det første århundre AD. Teateret er et av de best bevarte, med inntak scenevegg og tribuner. Anlegget er 103 m bredt, og 37 meter dypt, og kan ha rommet mellom 6 000 og 10 000 tilskuere. Den romerske provinsen Arausio ble grunnlag i 40 f.Kr. av legionærveteraner, og teateret hadde en betydelig rolle i det romerske samfunnet.» Og vår dom er uten tvil at dette var imponerende – og vi gjentar det gjerne; Du kan si hva du vil om romerne, men bygge kunne de. Iom at det ble en del klatring, var det greit at vi var der tidlig… ingen ting er som litt oppfrisket lærdom…

Et lite museumsbesøk, en del byvandring, litt mat og hatte- og paraplykjøp (!) ble det også tid til. Byen er absolutt verdt et besøk, men høydepunktet er nok Det romerske teateret.

Vinsmaking hos Brotte
Vinsmaking hos Brotte

Da vi skulle legge veien hjem, fant vi ut at vi måtte ta turen innom landsbyen Châteauneuf-du-Pape, kjent for sine viner og anbefalt av Liv, pendlervennen til Eva. På veien dit kjørte vi gjennom den ene vinmarken etter den andre og den ene vinprodusenten etter den andre. Et lite skilt fanget vår interesse The Wine Museum – Maison Brotte. Navnet virket kjent da vi hadde lest om det på nettet. Det er bare å merke seg stedet om du er i nærområdet. Det er et lite vinmuseum der du får se ulik redskap som har blitt brukt til å lage vin, historien om A.O.C som er kvalitetssystemet L’appellation d’origine contrôlée (AOC). Det er gratis inngang og god parkering, men det viktigste er at du blir møtt på en gjennomført profesjonell og hyggelig måte. At informasjonen i muséet også finnes på engelsk er jo ikke akkurat noen ulempe, nesten et must for de av oss som ikke skjønner alt av fransk, ja da vi skjønner noe, men alt for lite ennå.

De har også en brosjyre på engelsk som er verdt å laste ned, enten du skal dit eller ikke. Og i tillegg ligger det ute et lengre klipp på YouTube der Harry Karis er på besøk der. Noe å bruke tiden på mens man planlegger neste besøk i Châteauneuf-du-Pape mens man drikker god vin en mørk og kald dag i november…

Vi fikk også god og kyndig veiledning, igjen på engelsk, i både vinsmaking og selvfølgelig vinkjøp – så det er noen som har noe å glede seg til der hjemme i Norge en rallardag ut på høsten… Vi fikk med oss noen gode rødviner, hvitviner, dessertviner og en flaske med brennevin – og en rødvinsflaske som skal ligge i minste 5 år… Det blir for øvrig en tur på rødt nå vi kommer tilbake til gamlelandet.. Med man kan da ikke la litt toll ødelegge vingleden! Og kommer vi tilbake, lovet vi å ta med oss geiteost fra Underdal og det har vi tenkt å holde!

Vinmarker i Châteauneuf-du-Pape.
Vinmarker i Châteauneuf-du-Pape.

Turen hjemover gikk kjapt, gjennom solsikkeåkrer og vinmarker, men et lite stopp «hjemme» i Carpentras for å fylle bensin medførte et enda lengre stopp på et supermarked, E. Lecierc – og da snakker vi om et virkelig supert supermarked. Det var litt som OBS og Mega – gange 10 når det gjelder utvalg av mat, ost, vin, bakervarer etc etc (sukk, misunnelig – litt…) . Vi fikk oss en ny flaske med hetvin og litt ost til kvelden, en lite reisevannkoker (den andre ligger hjemme…) og 6 store vinglass slik at vi er vel forberedt… Mens vi var inne begynte det å regne, og det regnet så mye at det var vanskelig å snakke inne… Og iom at vi hadde klart å parkere på en av de få… parkeringsplassene ute – og ikke inne i parkeringshuset, var det ikke noe annet å gjøre enn sette seg ned å ta en liten matbit. På kafeen hadde der forresten slik dispenser som norske hoteller har til melk og juice, bare har var den større og til hvit og rød vin…

Så hva har vi lært i dag da?

  • Det er mye hyggeligere å kjøre utenom motorveiene…
  • Det er lurt å kjøre tidlig…
  • Alle franske inngangsbilletter er like, dessverre virker de bare en dag….som damen så hyggelig gjorde oss oppmerksom på…
  • Enda lurere å parkere under jorden – da er jo ikke bilen brennhet når man kommer tilbake…
  • Vinbesøk er dyrt, men verdt det…
  • Ja det kan regne her også… så mye at 30 meter er altfor langt om du ikke vil bli søkkvåt…
  • Det er lurt å parkere i parkeringshus – ikke bare når det er sol, men også når det er utsikt til regn…
  • Sminkeservietter er kun til å fjerne sminke med…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.